Tελευταία ευκαιρία για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές

0 Shares
0
0
0
0

Η απόλυτη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τρίτη φορά το 2023, σφραγίζει την ολοκληρωτική αποτυχία κάθε στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ μέχρι σήμερα. Η μοναδική αλήθεια είναι ότι ο εκλογικός χάρτης της Ελλάδας έχει βαφτεί μπλε. Η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα εξουσίας. Η προοδευτική παράταξη δεν υπάρχει πιά.

Οι εκλογές του 2023 δεν άλλαξαν απλά τον εκλογικό χάρτη. Ανέτρεψαν τις δομές και την ισορροπία ισχύος του συστήματος της Μεταπολίτευσης. Για πρώτη φορά από το 1974, τα κόμματα που συναθροίζουν την προοδευτική παράταξη δεν έχασαν μόνο την ψήφο του εκλογικού σώματος. Με τη στρατηγική που εφάρμοσαν, χάρισαν την πολιτική ηγεμονία στη ΝΔ. Σαν να μη συνέβη τίποτα, η αποτυχία αξιοποίησης της απλής αναλογικής συνεχίσθηκε με την αδυναμία συνεργασίας τους για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολουθώντας την κοντόφθαλμη τακτική “ο θάνατός σου, η ζωή μου”, προτίμησαν να προσφέρουν κάθε εξουσία στη Δεξιά. Όποιοι μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά αρνήθηκαν, με αυτές τις συνθήκες, να είναι υποψήφιοι. Με τη σημερινή τους μορφή, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ προβλέπεται να έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης αυτή τη δεκαετία.

Tα δύο κόμματα έπιασαν πάτο

Στις εθνικές εκλογέw και τα δύο κόμματα μαζί έπεσαν χαμηλότερα ακόμα και από το ναδίρ της Μεταπολίτευσης. Στις πρώτες εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ , το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είχαν λάβει 2.280.000 ψήφους, ενώ τον Ιούνιο του 2023 μόλις μετά βίας ξεπέρασαν αθροιστικά το 1.500.000. Από τότε, από το μέχρι χθες ιστορικό χαμηλό τους, έχουν χάσει αθροιστικά 750.000 ψηφοφόρους, ενώ η ΝΔ έχει αυξήσει τους δικούς της κατά 1.000.000. Έπιασαν πάτο!

Στις περιφερειακές εκλογές, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μαζί στην Αττική, από 745.000 ψήφους που έλαβαν το 2014, πήραν μόλις 359.000 ψήφους το 2023. Ενώ το ΠΑΣΟΚ, με τον ίδιο υποψήφιο, έλαβε 359.000 το 2014, 277.000 το 2019 και μόλις 166.000 το 2023. Στο Δήμο Αθηναίων τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι υποψήφιοι και των δύο κομμάτων μαζί έλαβαν 90.000 ψήφους το 2014, 62.000 το 2019 και μόλις 37.000 το 2023. Αντίστοιχα, ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ πήρε 47.000 το 2014, 27.000 το 2019 και 19.000 το 2023.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συντρίβεται, αφού δεν καταφέρνει να κερδίσει πουθενά σε όλη την Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν καλύπτει το κενό, αλλά σε απόλυτους αριθμούς πέφτει, χάνει ψηφοφόρους. Στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, αλλά μία άλλη ΝΔ, “γαλάζιοι” αντάρτες. Η οργή της κοινωνίας δεν πήγε σε κανένα άλλο κόμμα, έγινε αποχή.

Αδιαφορία για το δεύτερο κόμμα

Ο επόμενος σταθμός για την ανατροπή της κατάστασης είναι οι ευρωεκλογές του 2024. Με τα σημερινά δεδομένα, το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι και το πιθανότερο. Με δεδομένη την πρώτη θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ερίζουν για τη μεταξύ τους διαφορά. Ένα κυρίαρχο κόμμα εξουσίας και δύο μικρομεσαία κόμματα με άθροισμα μικρότερο από τα ποσοστά του πρώτου.

Αυτό που δεν θέλουν οι ηγεσίες τους να καταλάβουν είναι ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα, από τη στιγμή που δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, θα σημάνει το τέλος και των δύο κομμάτων. Καθώς η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, είναι βέβαιο ότι δεν θα αμφισβητηθούν μόνο οι ηγεσίες τους, αλλά και η δυνατότητα των κομμάτων τους στη συνείδηση της κοινής γνώμης να προσφέρουν μία εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ευθύνη και των δύο κομμάτων είναι να ανατρέψουν αυτό το σκηνικό. Και να αντιληφθούν ότι δεν έχουν χρόνο. Η συνεργασία των δύο κομμάτων, για να πετύχει, δεν μπορεί να αφεθεί για την τελευταία στιγμή. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν αποδείξουν πριν από τις ευρωεκλογές ότι μπορούν να κερδίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ένας νέος φορέας θα δημιουργηθεί. Η κοινωνία θα αναζητήσει μία νέα εναλλακτική επιλογή και θα τη βρει. Εάν δεν επιτευχθεί μία πρώτη συμφωνία αρχών μέχρι το τέλος του 2023, μετά θα είναι αργά. Δεν θα υπάρχουν τα αναγκαία περιθώρια για να οικοδομηθεί ένα νέο σχήμα, που θα διεκδικήσει τη νίκη στις ευρωεκλογές και την εξουσία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ένα ελληνικό Επινέ

Η προοδευτική παράταξη δεν χρειάζεται τίποτα λιγότερο από ένα Big Bang, μία Μεγάλη Έκρηξη. Έχοντας ήδη χάσει το ¼ του 21ου αιώνα με πισωγυρίσματα, την Αλλαγή του μέλλοντος μας μπορεί να την εκφράσει μόνο ένα κίνημα που θα σπάσει κάθε δεσμό με τη Μεταπολίτευση, το σύστημα και το παρελθόν, όπως ακριβώς έκανε ο Ανδρέας με το ancien régime. Με μία επανάσταση απέναντι στο παλιό καθεστώς τόσο μεγάλη, που μέχρι σήμερα δεν έγινε ποτέ. Με ένα νέο πολιτικό παράδειγμα.

Τα δύο κόμματα δεν είναι αντίπαλοι, αλλά αναγκαίοι σύμμαχοι για την κατάκτηση της εξουσίας. Με αυτή και μόνο με αυτή τη λογική οφείλει να διοργανωθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Με θέμα τη συμφωνία για μία μεγάλη προοδευτική παράταξη. Σε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που προδικάζεται έως σήμερα. Υπερβαίνοντας όχι μόνο τις εσωτερικές διαφορές, αλλά και κάθε εμπόδιο που μπορεί να εμβολίσει τη μεγάλη προοδευτική συνεργασία. Με στόχο τη διαμόρφωση των συνθηκών για ένα ελληνικό Επινέ, που θα τα αλλάξει όλα. Για να μην χαθεί αυτή η δεκαετία.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, σύγχρονο, προοδευτικό, ριζοσπαστικό, τεχνοκρατικό, πατριωτικό κίνημα. Με όλα όσα διαμόρφωσαν τις αξίες, τις παραδόσεις και τα ιδανικά της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Όταν όλα αυτά τα στοιχεία συγκροτηθούν σε μια νέα μορφή, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή παρακμή, τότε θα έρθει ξανά η Αλλαγή. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση δεν έχει κανένα ενδιαφέρον…

Πηγή: SLPress

0 Shares
Μπορεί, επίσης, να σας ενδιαφέρουν...
H Ελλάδα στα ζάρια

ΠολιτικήΗ Ελλάδα στα ζάρια

Ποια είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής; Το Σύνταγμα προστατεύει τη ζωή με τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο Σύμφωνα…