Το 2021 δεν είναι μία χρονιά όπως όλες οι άλλες. Και μόνο το γεγονός ότι διαδέχεται το 2020, το χειρότερο ίσως έτος του μεταπολεμικού κόσμου, δημιουργεί μια προσδοκία διαφορετική.
Σε αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα έχει την τύχη να συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Το 2021 είναι ένα σύμβολο. Συμβολίζει την επανάσταση για την ελευθερία.
Το όραμα των επαναστατών για την Αναγέννηση της Ελλάδας.
Το 2021 δεν είναι χρονιά για φανφάρες και εφήμερες εκδηλώσεις εντυπωσιασμού που θα ξεχαστούν την επόμενη ημέρα. Δεν είναι ώρα για τοπικά πανηγύρια. Είναι μία ιστορική ευκαιρία για κάτι διαφορετικό.
Πριν από 130 χρόνια, για τον εορτασμό της επετείου των 100 ετών από τη Γαλλική Επανάσταση, κατασκευάσθηκε στο Παρίσι – μέσα σε δύο χρόνια – ο Πύργος του Άιφελ, ένα τοπόσημο με παγκόσμια και διαχρονική εμβέλεια.
Τα έργα που εγκαινίασε πριν από 30 χρόνια ο Φρανσουά Μιττεράν για τα 200 έτη από την κήρυξη της Επανάστασης, προσέλκυσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον από τη στιγμή της παρουσίασης των σχεδίων τους, άλλαξαν τη μορφή της Γαλλικής πρωτεύουσας και συμβάλλουν ακόμα στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
H γιορτή της ελευθερίας πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να είναι ελεύθερη. Ο συμβολισμός της Επανάστασης δεν επιτρέπεται να είναι ούτε τετριμμένος, ούτε συντηρητικός. Το ερώτημα είναι εάν καταφέρει το 2021 να αναδείξει το μεγάλο ή θα εγκλωβιστεί και πάλι στο μικρό. Θα επιδιώξει το εφήμερο ή το διαχρονικό; Θα αρκεστεί στα δημοσιεύματα της επόμενης ημέρας ή θα καταγραφεί στα εξώφυλλα των βιβλίων του μέλλοντος;
Εάν η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων, όπως έλεγε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιττεράν, τότε η ηγεσία της χώρας έχει την υποχρέωση να την αξιοποιήσει για κάτι μεγάλο, κάτι σημαντικό, κάτι συμβολικό. Με πρωτοποριακούς θεσμούς και έργα παγκόσμιας ακτινοβολίας, που θα μείνουν στην ιστορία με τη φράση: «Αυτό έγινε το 2021!»
Η επιτυχία του 2021 θα κριθεί από την ατζέντα που θα ανοίξει, από τα έργα που θα δημιουργήσει, από την κληρονομιά που θα αφήσει, από τα έσοδα που θα διασφαλίσει για τις επόμενες δεκαετίες.
Πηγή: New Europe