Ο Κασσελάκης νίκησε γιατί είδε την μεγάλη εικόνα

0 Shares
0
0
0
0

Το νέο κύμα που ενέπνευσε ο Αλέξης Τσίπρας εξελίχθηκε σε ένα πολιτικό τσουνάμι. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στους κομματικούς μηχανισμούς, κάνοντας ένα πρώτο άλμα προς το μέλλον. Αυτό που δεν τόλμησαν στο ΠΑΣΟΚ, τόσα και τόσα χρόνια. Με τη βεβαιότητα ότι το πρόβλημα του κόμματος δεν ήταν ο ηγέτης τους, δεν έμειναν στα λόγια και αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις προτροπές του κατά γράμμα:

«Το νέο κύμα στην κοινωνία, στην τέχνη, στην πολιτική, περνά είτε με συγκρούσεις, είτε επειδή κάποιοι –  που κατέχουν θέσεις ευθύνης –  κατανοούν την αναγκαιότητά του. Κι εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα στον Σύριζα. Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει… Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, που πρέπει να τον αποτιμήσουμε με υπερηφάνεια και να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ελπιδοφόρο και δημιουργικό… Να ανανεώσουμε το στελεχικό μας δυναμικό από πάνω μέχρι κάτω… Να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες προκλήσεις της εποχής και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί…Μία διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης». Τελεία!

Η μάχη στον Σύριζα δεν είναι επικοινωνιακή. Ήταν από την αρχή μόνο πολιτική. Όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, το σύνολο των μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή απέναντι σε ένα νέο άνθρωπο, που εμφανίσθηκε μόλις πριν από τρεις μήνες, μέσα στο ίδιο το κόμμα, που ελέγχουν οι κληρονόμοι του. Πως είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι να πείσουν ότι μπορούν να κερδίσουν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Η δε απόφαση να μη διεξαχθεί πολιτικό συνέδριο πριν από τις κάλπες διαμόρφωσε καθοριστικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Θεωρώντας το αποτέλεσμα εξ αρχής δεδομένο, οι κομματικοί μηχανισμοί θέλησαν να επισπεύσουν την ψηφοφορία, επιβάλλοντας την αποπολιτικοποίηση της διαδικασίας. Βιάστηκαν… Από αυτή την πολιτική απόφαση, το ένα λάθος διαδέχτηκε το άλλο.

Πιάνοντας την μεγάλη εικόνα… 

Τα δύο επιτελεία έκαναν διαφορετικές εκτιμήσεις για το εκλογικό σώμα. Οι κομματικοί ήθελαν το μικρότερο δυνατό για να είναι ελεγχόμενο και οι νέοι το μεγαλύτερο. Όποιος πέτυχε τον στόχο του κέρδισε. Επιπλέον, κάποιοι θεώρησαν σωστό να μεταλλάξουν το αριστερό προφίλ της Έφης Αχτσιόγλου και να την μετακινήσουν προς το κέντρο. Ο Στέφανος Κασσελάκης βρήκε τον χώρο ελεύθερο και βγήκε αριστερά από τη Μακρόνησο. Οι δηλώσεις που ακολούθησαν χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο τη θέση της.

Μάλιστα, για να κερδίσει τον Νίκο Παππά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Στέφανο Τζουμάκα, η καμπάνια της Έφης Αχτσιόγλου εστίασε στο χώρο του lifestyle. Κατασκευάσθηκε μια τεχνητή εικόνα της, ως συγκριτικό πλεονέκτημά της απέναντι στους άλλους υποψηφίους. Σε αυτό το σκηνικό παρουσιάσθηκε ο Κασσελάκης, που υπερτερούσε σε όλα τα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να πέσουν μέσα στην παγίδα που έστησαν.

Ο πολιτικός λόγος της Αχτσιόγλου περιορίσθηκε στις κομματικές δομές. Ένα θέμα αδιάφορο για την κοινωνία, στην οποία δεν απευθύνθηκε ποτέ. Ο Κασσελάκης έπιασε τη μεγάλη εικόνα. Την εκτίμηση της κοινωνίας για την πορεία της χώρας και την προσδοκία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ελάχιστο χρόνο που είχε, εστίασε σε αυτά και δεν χρειάστηκε να πει κάτι άλλο.

Λανθασμένα συμπεράσματα 

Ο Στέφανος Κασσελάκης, παρότι δεν είχε καμία ευθύνη για την κατηφόρα του Σύριζα, δεν μίλησε ποτέ αρνητικά, για κανέναν. Έχτισε μια θετική ατζέντα. Οι αντίπαλοί του συνεχίζουν να τον υποτιμούν και να τον προσβάλλουν καθημερινά. Σε επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης, έχασαν κατά κράτος.

Eάν δε υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία για την πολιτική του επάρκεια, το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να διοργανώσουν την τελευταία εβδομάδα το αυτονόητο debate μεταξύ όλων των υποψηφίων, στο οποίο θα επιβεβαιώνονταν οι απόψεις τους. Δεν έκαναν όμως ούτε αυτό, με τη δικαιολογία ότι δεν ταιριάζει στην κουλτούρα της Αριστεράς. Τώρα πια το έκαψαν και είναι αργά.

Τέλος, η αντιμετώπιση της ήττας, υπενθύμισε τα λανθασμένα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι κομματικοί μηχανισμοί μετά από κάθε μήνυμα που έστειλε ο λαός. Ενώ μέχρι το απόγευμα όλοι οι υποψήφιοι έκαναν πανηγυρικές δηλώσεις για τη μαζική προσέλευση του κόσμου, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων αμφισβήτησαν ακόμα και τα κριτήρια των μελών του κόμματός τους! Μια γιορτή της Δημοκρατίας έκλεισε με ένα φινάλε τοξικότητας, προφανώς, βλάπτοντας το ίδιο το κόμμα τους.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών κρίθηκε από πολιτικές αποφάσεις. Οι κομματικοί μηχανισμοί επανέλαβαν, για άλλη μια φορά, όλα τα λάθη που θα μπορούσαν να κάνουν και η κοινωνία απάντησε με το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που θα μπορούσε να στείλει. Τόσο απλά!

Πηγή: SLPress

0 Shares
Μπορεί, επίσης, να σας ενδιαφέρουν...
H Ελλάδα στα ζάρια

ΠολιτικήΗ Ελλάδα στα ζάρια

Ποια είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής; Το Σύνταγμα προστατεύει τη ζωή με τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο Σύμφωνα…