Οι τεκτονικές αναταράξεις της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων που βιώνουμε σε καθημερινή βάση ξεπερνούν τις δυνατότητες της συνηθισμένης μικροπολιτικής διαχείρισης. Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν επιταχύνει τις εξελίξεις σε ρυθμούς απρόβλεπτους από τα κατεστημένα συστήματα εξουσίας.
Η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου των σύγχρονων κοινωνιών οδηγεί στην αμφισβήτηση των θεσμών της σύγχρονης δημοκρατίας, αλλά και της ηγεμονίας του δυτικού πολιτισμού. Σε αυτή την κοσμογονική περίοδο, ενώ η Τουρκία επανασχεδιάζει τη θέση της στη νέα εποχή που γεννιέται, εμείς αρκούμαστε να ετεροπροσδιοριζόμαστε από την πολιτική της γείτονος. Σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει, ακόμα και αν δεν υπήρχε ο συμβολισμός του 2021, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε.
Με τα σποτάκια και τα μπανεράκια που πλημμύρισε τις τηλεοράσεις και το διαδίκτυο η επιτροπή Ελλάδα 2021, κάτω από τις βασικές ειδήσεις του νέου lockdown, του ανασχηματισμού και των διακοπών των celebrities στο Ντουμπάι, ξεκαθάρισε ότι ανέλαβε μόνο το ρόλο του συντονιστή των δράσεων και των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
Από τις 1827 προτάσεις που κατατέθηκαν, μόνο οι 250 βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας, ενώ 120 δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ακόμα υπό έγκριση. Κατέστησε επίσης σαφές σε όλους τους τόνους ότι, καθώς δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, η υλοποίηση την υπολοίπων, το περιεχόμενο των οποίων ακόμα παραμένει κρυφό για άγνωστους λόγους, εξαρτάται από τα έσοδα των πωλήσεων του Νομισματικού Προγράμματος.
Διασαφήνισε, συνεπώς, ότι ο ρόλος της εξαντλείται στο αντικείμενο των υπηρεσιών που παρέχει μια εταιρία δημοσίων σχέσεων, είτε για τον συντονισμό της διοργάνωσης εφήμερων δράσεων και εκδηλώσεων Περιφερειών, Δήμων, φορέων, ιδρυμάτων και συλλόγων, είτε για τη διοργάνωση ενός φόρουμ, ενός ινστιτούτου, κάποιων γιορτών του καλοκαιριού και ενός ταξιδιού 200 νέων. Επιπλέον, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του αποτελέσματος της πολύμηνης προετοιμασίας της, ανακοίνωσε ότι έχει διασφαλίσει να προβάλλονται κάτι σηματάκια στις οθόνες των τηλεοράσεων και των κινητών μας!
Τίποτα δεν θυμίζει ένα ιστορικό γεγονός
Για το λόγο αυτό άλλωστε, δεν παρουσιάσθηκε κανένα συμβολικό έργο αντίστοιχο της σημασίας των 200 ετών από την Επανάσταση, ικανό να προσελκύσει με την πρώτη ματιά και από την πρώτη μέρα, το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, όπως ο Πύργος του Άιφελ που κατασκευάσθηκε για τον εορτασμό των 100 ετών και η Πυραμίδα του Λούβρου, που σχεδιάστηκε για τα 200 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση.
Τίποτα δεν θυμίζει ένα ιστορικό γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην είναι είδηση πουθενά! Παρότι δεν είναι κατανοητό γιατί χρειάζονται δύο επιτροπές για τη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων, ουσιαστικά το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε λειτουργεί συμπληρωματικά στις 120 δράσεις και εκδηλώσεις που ανακοίνωσε από πέρσι τον Ιανουάριο η “Πρωτοβουλία 1821-2021”.
Η “Πρωτοβουλία 1821-2021” έχει συγκροτηθεί από το 2018 με τη συνεργασία 16 κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας, της Εθνικής Τράπεζας και 75 επιστημονικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων, με στόχο να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση μπορεί να αποτελέσει αφορμή εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία θα πρέπει να αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης για το μέλλον.
“Κενή” η μεγάλη εικόνα
Αυτό που δεν κατατέθηκε, επίσης, πέρα από το αναλυτικό πρόγραμμα των προτεινόμενων δράσεων, είναι ο απολογισμός της πολύμηνης προετοιμασίας και συμβολής κάθε “Υπευθύνου του Προγράμματος Ελλάδα 2021”, ο οποίος ορίσθηκε με το ΦΕΚ 163/24-10-2019 σε κάθε υπουργείο. Τέλος, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό της η επιτροπή λύεται και τίθεται αυτοδικαίως σε εκκαθάριση στις 31.12.2021, δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί ποιος φορέας θα αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης της συνολικής κληρονομιάς του 2021 για τις επόμενες δεκαετίες.
Με αυτά τα δεδομένα, εφόσον το αντικείμενο της επιτροπής Ελλάδα 2021 περιορίζεται στο soft μέρος της προσφοράς υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων και ο προϋπολογισμός της στα αντίστοιχα κονδύλια, το ερώτημα είναι ποιος έχει την ευθύνη για την μεγάλη εικόνα. Ποιος έχει την ευθύνη για την διαμόρφωση του οράματος, την σύνταξη της στρατηγικής, την ανάδειξη της θεματολογίας, την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου, τον σχεδιασμό των αναγκαίων υποδομών που θα αναδείξουν τον ρόλο των ελληνικών μητροπόλεων στον κόσμο που αλλάζει και την προκήρυξη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.
Ποιος έχει επιπλέον την ευθύνη για την χάραξη των πολεοδομικών προγραμμάτων, τον εθνικό προϋπολογισμό, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, την κινητοποίηση των μεγάλων ευεργετών και την ολοκλήρωση των μελετών ανταποδοτικότητας των επενδύσεων για την κληρονομιά του 2021 στην ελληνική κοινωνία και την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο για τα επόμενα 10, 20, 50, 100 χρόνια;
Κίνδυνος επανάληψης του 2004
Σε ένα επιτελικό κράτος, οι αρμοδιότητες των αρίστων που έχουν αναλάβει το σημαντικό κομμάτι του εγχειρήματος για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 2021 και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης θα ήταν ήδη γνωστά δημοσίως σε όλους, από την ανάληψη των ευθυνών τους.
Σε διαφορετική περίπτωση, καθώς δεν βρισκόμαστε πια στην περίοδο της προετοιμασίας και διανύουμε την πρώτη εβδομάδα του 2021, εγκυμονεί ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο των Αγώνων του 2004: η έλλειψη συνεννόησης για το ακριβές αντικείμενο που έχει ο καθένας αναλάβει, να οδηγήσει στο επαχθές σενάριο να πετύχει η “εγχείρηση” και ο “ασθενής” να πεθάνει!
Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να γίνει στη διοργάνωση και του 2021 είναι, για άλλη μια φορά, να μην σχεδιαστεί ολοκληρωμένα η κληρονομιά της. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το συμβολικό, ουσιαστικό, αλλά και οικονομικά μετρήσιμο αποτύπωμα της εμβληματικής εθνικής επετείου στην καθημερινή ζωή της επόμενης ημέρας να είναι μηδενικό.
Πηγή: slpress.gr