Κεντροαριστερά: Οι κομματικοί μηχανισμοί απέναντι στους ψηφοφόρους

0 Shares
0
0
0
0

Στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ο κόσμος της προοδευτικής παράταξης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ηγεσίες των κομμάτων της. Η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ μπορεί να ανατραπεί, με μία μόνο προϋπόθεση: Την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πρότασης για τη δυνατότητα κατάκτησης της εξουσίας. Αυτή την προοπτική οφείλουν να δώσουν στους ψηφοφόρους της προοδευτικής παράταξης οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στις Ευρωεκλογές. Οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν υποχρέωση να ακούσουν την κοινωνία.

Από εδώ και πέρα, ευθύνη και των δύο κομμάτων είναι να αποφύγουν το μεγάλο λάθος.
Να μην εγκλωβιστούν στις πρόσκαιρες εντυπώσεις και να δουν τη μεγάλη εικόνα, καθώς το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν έχει καμία σχέση με τις εθνικές. Ακόμα και το 2014, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει και τους τρεις μεγάλους Δήμους.

Στον Δήμο Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης είχε λάβει 47 χιλιάδες σταυρούς στον πρώτο γύρο και 110 χιλιάδες στον δεύτερο, ενώ φέτος, ο Χάρης Δούκας πήρε 19 χιλιάδες στον πρώτο και 64 χιλιάδες στον δεύτερο. Και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης είχε λάβει 47 χιλιάδες ψήφους στον πρώτο γύρο και 70 χιλιάδες στον δεύτερο. Φέτος, ο Στέλιος Αγγελούδης έλαβε 24 χιλιάδες στον πρώτο και 50 χιλιάδες στον δεύτερο. Με αυτά τα αποτελέσματα, λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2014, στις επόμενες Εθνικές εκλογές, μόνο το 4,68% των ψηφοφόρων ψήφισε ΠΑΣΟΚ.

Το πραγματικό διακύβευμα των Ευρωεκλογών

Η επόμενη κρίσιμη μάχη είναι οι Ευρωεκλογές. Όπως σε κάθε εκλογές, το σημαντικότερο είναι να καθοριστεί ξεκάθαρα το διακύβευμα. Να καταστεί σαφές ότι το διακύβευμα δεν είναι η δεύτερη θέση κανενός. Οι εκλογές δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες! Δεν υπάρχει ούτε αργυρό, ούτε χάλκινο μετάλλιο! Ο πρώτος τα κερδίζει όλα και ο δεύτερος τίποτα. Στις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές οι πολίτες ψήφισαν εκεί που τους δόθηκε η ευκαιρία να κερδίσουν.

Οι εκλογές του Ιουνίου δεν είναι πεδίο επίδειξης κομματικών σκοπιμοτήτων. Κανένας δεν ενδιαφέρεται εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ κάθονται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά μόνο οι κομματικοί μηχανισμοί. Το ζητούμενο των Ευρωεκλογών δεν είναι οι καρέκλες, δεν είναι οι εσωτερικές ισορροπίες, δεν είναι οι κομματικοί συσχετισμοί. Η δεύτερη θέση δεν αλλάζει κάτι στη ζωή των ψηφοφόρων. Εάν το θέμα περιοριστεί στην κατάληψη της δεύτερης θέσης, οι προοδευτικοί πολίτες δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Η οργή τους θα διοχετευτεί και πάλι στην αποχή.

Ποιο ποσοστό είναι στόχος

Διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι μόνο η προοπτική της νίκης, η διαμόρφωση των συνθηκών για την αμφισβήτηση της πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ, με τελικό στόχο την επικράτηση της προοδευτικής παράταξης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σε αυτή την πορεία, οι ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων έχουν υποχρέωση να αφουγκραστούν την κοινωνία και να υπερβούν τις αγκυλώσεις των κομματικών μηχανισμών.

Οι Ευρωεκλογές του 2024 είναι το κομβικό σημείο, που θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την διακυβέρνηση της χώρας και την καθημερινή ζωή των πολιτών, τα επόμενα επτά χρόνια.
Οι προοδευτικοί πολίτες θα προσέλθουν ξανά μαζικά στις κάλπες, μόνο εάν αισθανθούν την προοπτική της νίκης. Με τη σημερινή τους μορφή, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, μπορούν να την προσφέρουν. Μέχρι τον επόμενο Ιούνιο, τα κόμματα της προοδευτικής παράταξης έχουν ανάγκη να αυξήσουν θεαματικά τις ψήφους και τα ποσοστά τους.

Ο κόσμος της προοδευτικής παράταξης θέλει και μπορεί να ξανακερδίσει την εξουσία. Τα κόμματα οφείλουν να ακούσουν την κοινωνία, να ξεφύγουν από την εσωστρέφεια και να προσφέρουν στους ψηφοφόρους αυτή την προοπτική. Οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν την ευθύνη να μη χαρίσουν ξανά τις εκλογές στη Δεξιά. Η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ μπορεί να ανατραπεί και να μην κυβερνήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά, σε μία και μόνο περίπτωση: Εάν το δεύτερο κόμμα πάρει στις Ευρωεκλογές ποσοστό μεγαλύτερο από 30%. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν έχει το “3” μπροστά θα είναι αποτυχία. Μία ιστορική αποτυχία…

Πηγή: SLPress

0 Shares
Μπορεί, επίσης, να σας ενδιαφέρουν...
H Ελλάδα στα ζάρια

ΠολιτικήΗ Ελλάδα στα ζάρια

Ποια είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής; Το Σύνταγμα προστατεύει τη ζωή με τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο Σύμφωνα…