Καραμανλής και Παπανδρέου παίρνουν θέση στις ιταλικές εκλογές με διαφορετικούς στόχους ο καθένας τους

0 Shares
0
0
0
0

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Καραμανλής και Παπανδρέου παίρνουν θέση στις ιταλικές εκλογές με διαφορετικούς στόχους ο καθένας τους

Της ΚΑΤΙΑΣ ΜΑΚΡΗ

Την ώρα που το αεροσκάφος της «Ολυμπιακής» έφερνε στην Αθήνα την πολυπληθή (42 άτομα μαζί με τις συζύγους) ομάδα του Κ. Καραμανλή που ταξίδεψε στην Ιταλία για την εκλογική ενίσχυση του Σ. Μπερλουσκόνι, απογειωνόταν από τα Σπάτα η πτήση του Γ. Παπανδρέου για τη Ρώμη, με στόχο τη στήριξη Ρ. Πρόντι. Μαζί του, τέσσερις συνεργάτες και η σύζυγός του Άντα.

Η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δεν έγκειται μόνο στο ότι οι κυβερνητικοί αντιμετώπισαν το ταξίδι ως ευκαιρία για τριήμερη δωρεάν εκδρομή στη Ρώμη αφού τα έξοδα κάλυπτε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αλλά, κυρίως, στον τρόπο που αντιμετώπισαν οι δύο αποστολές το ταξίδι:

Κρυφτό με τον Σίλβιο

Οι πρώτοι, ενώ πήγαν στο – κεντροδεξιό- πανηγύρι υπέρ του Σίλβιο, προσπάθησαν να αποφύγουν – με αδέξιο τρόπο – οποιαδήποτε ταύτιση με τον Μπερλουσκόνι που πολιτεύεται με ατζέντα τον αντικομμουνισμό και τη ξενοφοβία.

Παραδείγματα: Ο Κ. Καραμανλής καθυστέρησε να μπει στην αίθουσα του ΕΛΚ, ώστε να αναγκαστεί να κάτσει κάποιος άλλος στην κενή καρέκλα δίπλα στον «καβαλιέρε».

Στον ίδιο, ψέλλισε αδιάφορα «καλή επιτυχία στη Forza Italia», ενώ τη Ν.Δ. στο επίσημο δείπνο του Μπερλουσκόνι εκπροσώπησε η Κατερίνα Παπακώστα. Όσο για το περιθώριο της συνάντησης;

Όποιος «γαλάζιος» έβλεπε τον Σίλβιο να κυκλοφορεί στα «πηγαδάκια»… κρυβόταν πίσω από τις κολόνες!

Από την άλλη, ο Γιώργος δεν έχει ενοχικά σύνδρομα για την στήριξη στον τεχνοκράτη πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι. Οι προεδρικοί σύμβουλοι (Πωλίνα Λάμψα, Δημ. Δρούτσας, Ν. Ζιώγας, Β. Παπαδημητρίου) που ταξίδεψαν μαζί του φόρτωσαν το μονοήμερο πρόγραμμά του ώστε να σταθεί δίπλα σε όσους το δυνατόν περισσότερους εκπροσώπους της κεντροαριστερής συμμαχίας.

Χθες ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε στην Ρώμη με τον Ρ. Πρόντι, ύστερα πήγε στην Γκόριτσα όπου μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση της «Ένωσης» και μετά κατευθύνθηκε προς Τεργέστη για ένα τηλεοπτικό debate (που μεταδόθηκε από την κρατική RAI) με τον γραμματέα του κόμματος «Δημοκράτες της Αριστεράς» Π. Φασίνο.

Ποιο ήταν το μήνυμα που εξέπεμπε σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Ο αέρας της αλλαγής που ξεκίνησε από τη Ισπανία, την Πορτογαλία, έρχεται σύντομα ελπίζουμε στην Ιταλία και βεβαίως και στην Ελλάδα». Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε και για το «φαινόμενο Μπερλουσκόνι»: Πρέπει να επαγρυπνούμε» είπε λακωνικά.

Η  «ιταλική» κόντρα Καραμανλή-Παπανδρέου καθιστά την αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής (9 Απριλίου) και εγχώριο πολιτικό ζήτημα, καθώς οι σύμβουλοι της Ρηγίλλης και της Χαρ. Τρικούπη μελετούν τις καμπάνιες των δύο αντιπάλων στη γείτονα χώρα και ήδη κάνουν «προσομοιώσεις» στην Ελλάδα;

Ο Μπερλουσκόνι επικράτησε στις προηγούμενες εκλογές με το «κοινωνικό συμβόλαιο» που υπέγραψε με το λαό, υποσχόμενος καλύτερες ημέρες στους οικονομικά ασθενείς.

Αυτοί έγιναν φτωχότεροι κι εκείνος (τρεις φορές) πλουσιότερος μέσω 27 αντεργατικών νόμων (!) και 3 «φωτογραφικών» διατάξεων, που μείωσαν τις ποινές στα οικονομικά αδικήματα και τον βοήθησαν να ανασάνει απ’ τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Με συνταγή Μπους

Με το φόβο της ήττας, αυτή τη φορά, εγκατέλειψε την κοινωνική ατζέντα κι έκανε τον αντικομμουνισμό και την ξενοφοβία αιχμή της καμπάνιας του για να κερδίσει την εμπιστοσύνη αδρανών πολιτικών μαζών, όπως είναι οι ηλικιωμένοι κι οι θρησκόληπτοι

Κι αν πετύχει το στόχο του κι αυτές οι κοινωνικές ομάδες, που απέχουν συνήθως από εκλογικές αναμετρήσεις, τον ψηφίσουν, τότε θα κάνει τις εκλογές «ντέρμπι».

Στο επιτελείο της καμπάνιας του Ρ. Πρόντι, του οποίου ηγείται ο αμερικανός «μάγος της επικοινωνίας» Φρ. Λουνζ και ο Βρετανός Μ. Φούλμπρουκ, συμμετέχουν ενεργά και δύο έλληνες σύμβουλοι επικοινωνίας: ο Μιχ. Ζαχαράτος και Δημ. Τζιώτης.

Ποιο «μύθο» καταρρίπτουν στην «Κ.Ε.», μελετώντας τις κινήσεις Μπερλουσκόνι; «Δεν είναι ο πληθωρικός ηγέτης που δήθεν δεν μπαίνει σε καλούπια. Αντιθέτως, κάθε λέξη που εκστομίζει είναι επιλεγμένη με βάση μετρήσεις που γίνονται στις ομάδες των ψηφοφόρων που στοχεύει». Κι ακολουθεί την τακτική του Τζ. Μπους, ο οποίος άλλωστε του «δάνεισε» και τον υπερσυντηρητικό επικοινωνιολόγο του, τον κορυφαίο Αμερικανό Κ. Ρόουβ: «Η συνταγή είναι να ανακαλύπτει παντού εχθρούς. Όπως έκανε με την Κίνα και τους κομμουνιστές, που πρόσφατα τους κατηγόρησε ότι… τρώνε τα παιδιά τους».

Απέναντι στην υπερβολικά επιθετική τακτική Μπερλουσκόνι, για τους συμβούλους στρατηγικής του Ρ. Πρόντι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα.

Σεμνά και ταπεινά

Όμως η «Ένωση» (μια συμμαχία 17 κεντρο-αριστερών κομμάτων), χωρίς να έχει στα χέρια της ούτε το ένα τέταρτο των χρημάτων του Σίλβιο, τα ΜΜΕ που εκείνος διαθέτει ή μια εκρηκτική προσωπικότητα στο τιμόνι (ο Ρ. Πρόντι μοιάζει «με καλό αλλά βαρετό καθηγητή»), το παλεύει, ξεδιπλώνοντας τις πολιτικές της θέσεις που έχουν ως άξονα την -οικονομική και κοινωνική – ασφάλεια των πολιτών.

Τι πέτυχε η συμμαχία με την χαμηλών τόνων καμπάνια της;

«Ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων που αναζητούν μια ήρεμη δύναμη μετακινήθηκε, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις» απαντούν  Μ. Ζαχαράτος και ο Δ. Τζιώτης.

Ιδού, τώρα, πως όλα αυτά βρίσκουν αντίκρισμα στην Ελλάδα; Για το ΠΑΣΟΚ οι υπερβολές του Μπερλουσκόνι βοηθούν στο να αναδειχθούν πιο έντονα οι ιδεολογικές γραμμές και οι ποιοτικές διαφορές κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων. Κι ο Κ. Καραμανλής μπορεί μεν να γύρισε επιδεικτικά προχτές την πλάτη του στον Σίλβιο αλλά κι οι δύο άνθισαν από την ίδια ιδεολογική ρίζα.

Αυτή ακριβώς την «εκλεκτική συγγένεια» θέλει να αναδείξει ο Γιώργος με την ολόθερμη στήριξή του στον Πρόντι. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως είναι ένα έμμεσο, αλλά αποτελεσματικό χτύπημα στον Κ. Καραμανλή…

0 Shares
Μπορεί, επίσης, να σας ενδιαφέρουν...
H Ελλάδα στα ζάρια

ΠολιτικήΗ Ελλάδα στα ζάρια

Ποια είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής; Το Σύνταγμα προστατεύει τη ζωή με τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο Σύμφωνα…