Η ιδέα του φωτός-Δημήτρης Τζιώτης (Review)

0 Shares
0
0
0
0

«Τελειώνοντας το συναρπαστικό βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, είχα την ίδια αίσθηση με ένα λαμπρό ξημέρωμα. Οι εφιάλτες του ύπνου μου εξανεμίστηκαν ως διά μαγείας. Ήμουν Έλληνας κι όχι Γραικός. Προτείνω στον αναγνώστη να του παραδοθεί, όπως έκανα κι εγώ. Γιατί είναι κάτι περισσότερο από τον Κώδικα Ντα Βίντσι στην Ελλάδα. Είναι η αποκάλυψη μιας μεγάλης απάτης. Έμαθα τόσο πολλά από το βιβλίο του Δημήτρη –που δεν τα γνώριζα μέχρι τώρα–, που τον ευχαριστώ, αληθινά, από καρδιάς»
Από τον πρόλογο του Βασίλη Βασιλικού

Η ιστορία μοιάζει με ένα παγόβουνο. Στο σχολείο μαθαίνουμε μόνο ότι φαίνεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Την κορυφή δηλαδή. Κάτω από την επιφάνεια ποτέ δεν ξέρεις τι έκταση καταλαμβάνει και σε τι μορφή είναι ένα παγόβουνο. Το βιβλίο του Δημήτρη Τζιώτη «Η ιδέα του φωτός» μας δείχνει τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του νερού και μας καλεί να ανακαλύψουμε τι πραγματικά συμβαίνει με την ιστορία της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με πολλές αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για την πιο ωραία ιδέα του κόσμου που γεννήθηκε πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία αυτή όντως βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αλλάζει το ρου της σκέψης μας για την ιστορία της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Όπως μας την έχουν διδάξει μέσα από τα σχολικά βιβλία. Μια ιδέα που δεν έχει βρει πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει γιατί κάποιοι παλεύουν να κρατήσουν καλά φυλαγμένο το μυστικό της. Ένα μυστικό που αν αποκαλυφθεί θα αλλάξει ριζικά τις κοσμοθεωρίες που καθορίζουν τη ζωή μας. Το Είναι μας.

Η Ελλάδα είναι η χώρα προέλευσης των Ολυμπιακών Αγώνων, η γενέτειρα τους. Ο Ολυμπισμός είναι μια φιλοσοφία ζωής. Μια κοσμοθεωρία. Η φιλοσοφία του Ολυμπισμού προσφέρει ένα μοναδικό νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη. Οι αξίες του στοχεύουν να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό μας. Μια ιδέα τόσο μεγάλη, που έχει τη δύναμη να χωράει όλες τις απόψεις. Όλες τις κουλτούρες, όλους τους πολιτισμούς, όλες τις θρησκείες, όλα τα κράτη, όλες τις ιδεολογίες, όλα τα έθνη, όλους τους λαούς. Το νόημα που δίνει στην ίδια τη ζωή, διακρίνει τον Ολυμπισμό από όλες τις άλλες κοσμοθεωρίες. Επιδιώκει μια ζωή σε αρμονία. Τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Μια καλά στημένη συνωμοσία κρατάει δέσμια την ιδέα του Φωτός, την ιδέα που πρεσβεύει ο Ολυμπισμός. Η καθηγήτρια των Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης Ισαβέλλα Χάνσεν αναλαμβάνει να παραδώσει στο Εφετείο Αθηνών την επιστημονική της γνωμοδότηση για μια υπόθεση που φαίνεται ότι έχει ξεχαστεί. Μέσα από την έρευνα που κάνει, μαζί με τον συγγραφέα Νίκο Πατρινό, θα ανακαλύψει ότι στην σύγχρονη εποχή η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έγινε από τον βαρώνο Πιερ Ντε Κουπερτεν. Τα είκοσι τέσσερις χιλιάδες βιβλία που κυκλοφορούν, όμως, καταγράφουν τη μία και μοναδική εκδοχή που είναι γνωστή σε όλους μας. Στην προσπάθεια τους να λύσουν το αίνιγμα που κρύβεται πίσω από το πιο ισχυρό σύμβολο του κόσμου έρχονται αντιμέτωποι με κλειστά στόματα. Η πρόσβαση τους στα αρχεία και στις πηγές ξαφνικά απαγορεύεται. Γιατί θέλουν πάση θυσία να παραμείνει κρυφός ο Θησαυρός των Ολυμπίων;

Ο μόνος τρόπος για να αποκρυπτογραφήσουν τη σημειολογία ενός πολέμου ιδεών είναι να διαβάσουν την ιστορία ανάποδα. Να την ανακαλύψουν διαφορετικά. Σε αυτό το ταξίδι άγνωστα ιστορικά γεγονότα και αρχεία συνδέουν την Αρχαία Ολυμπία με την Αθήνα, τη Βενετία, τη Γενεύη, τη Βιέννη, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Ποιος είναι ο καθοριστικός ρόλος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, των τεκτόνων, της μυστικής αδελφότητας των Πεφωτισμένων και των επαναστατών με τα ιδανικά που γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα; Γιατί άραγε οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι, αρχηγοί, θεμελιωτές, ιστορικοί και ηγέτες αφορίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν; Μια σύγκρουση συμφερόντων που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ιστορία. Από εκείνη την καλή όμως που σε βάζει να ακονίσεις λίγο παραπάνω το μυαλό σου. Που σε κάνει συνοδοιπόρο της και όχι εχθρό της. Ιστορικά γεγονότα καλά κρυμμένα πίσω από ένα πέπλο μυστηρίου που σε καλεί να το αφαιρέσεις για να ανακαλύψεις την αλήθεια. Να τη φέρεις στο φως. Να φωτίσεις τον εσωτερικό σου κόσμο, να αφομοιώσεις αλλιώς όσα θεωρούσες δεδομένα. Να αλλάξεις ρότα στη σκέψη σου, στον τρόπο που αντιλαμβανόσουν μέχρι τώρα τα πράγματα. Να αισθανθείς ξανά πραγματικός Έλληνας. Αν πιστεύεις ότι όλα αυτά είναι απλά ένα καλοσυσκευασμένο σενάριο επιστημονικής φαντασίας τότε αυτό το βιβλίο είναι ακατάλληλο για εσένα. Εκτός κι αν είσαι έτοιμος να πετάξεις μακριά τις παρωπίδες που φοράς και να διευρύνεις τους ορίζοντες σου σε μια νέα τάξη δεδομένων, ιδεολογιών και φιλοσοφιών. Μόνο αν πραγματικά αισθανθείς ελεύθερος θα κατανοήσεις την ιδέα του Φωτός.

Πηγή: Book Tales

0 Shares
Μπορεί, επίσης, να σας ενδιαφέρουν...