Ο Δημήτρης Τζιώτης

Βιογραφικό

Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών ως πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου. Τιμήθηκε με το βραβείο του ιδρυτή Homer Davis, ως παράδειγμα του κολλεγιακού πνεύματος που προωθεί την κοινωνική προσφορά, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και καθήκον προς την κοινωνία.

Πτυχιούχος της Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών – Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στις Διεθνείς σχέσεις και τις Ευρωπαϊκές Σπουδές.

Στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Deree College απέκτησε Bachelor of Science in Business Administration με ειδίκευση στο Μarketing Μanagement. Έλαβε το πρώτο βραβείο για τον φοιτητή που είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην υλοποίηση των στόχων του φοιτητικού συμβουλίου.

Ολοκλήρωσε το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Σπουδών στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

Αποφοίτησε από το The Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University – Harvard University. Τιμήθηκε με Mid–Career Masters of Arts in International Communications, για εκπροσώπους κυβερνήσεων και μη κυβερνητικών οργανισμών.

Εξειδικεύεται στη Στρατηγική (www.tziotis.org)

Συνεργάσθηκε με τη δεξαμενή ιδεών Demos στο Λονδίνο για τη δημιουργία του Τρίτου Δρόμου και την εκλογική νίκη του Εργατικού κόμματος, αφήνοντας πίσω την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Είχε την ευθύνη της Στρατηγικής και της καμπάνιας για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, κερδίζοντας τις υποψηφιότητες της Ρώμης, της Στοκχόλμης, του Κέιπ Τάουν, του Μπουένος Άιρες, του Ρίο, της Λιλ, του Σαν Χουάν, της Σεβίλλης, της Κωνσταντινούπολης και της Αγίας Πετρούπολης.

Είχε την ιδέα και σχεδίασε τη δημιουργία του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Διατύπωσε για πρώτη φορά τον πρόταση για την παγκόσμια διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Αθήνας.

Ίδρυσε το Demos Athens, την πρώτη δεξαμενή ιδεών στην Ελλάδα.

Έχει εκπονήσει και χρηματοδοτήσει την ολοκληρωμένη μελέτη για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Μουσείου στο Μέγαρο των Ολυμπίων (Ζάππειο Μέγαρο) και του Ολυμπιακού Πάρκου στο κέντρο της Αθήνας, ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Σχεδίασε τη Στρατηγική της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με τον τίτλο Celebrate Humanity, η οποία προβλήθηκε σε 188 χώρες του κόσμου.

Έχει ιδρύσει τη δεξαμενή ιδεών Green Tank για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Πράσινη Ανάπτυξη.

Στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει δημιουργήσει την στρατηγική για τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Μόσχας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Νομαρχία Μεσσηνίας, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τον Δήμο Δελφών και για τις εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής.

Ως υποψήφιος Δήμαρχος Βουλιαγμένης διατύπωσε το σχέδιο για την Αθηναϊκή Ριβέρα και έλαβε 36%.

Στον τομέα του πολιτισμού έχει σχεδιάσει τη στρατηγική για τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και το Σχέδιο Δράσης του Εθελοντικού Κινήματος. Διαμόρφωσε τη στρατηγική για το Κέντρο Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Έχει σχεδιάσει τη στρατηγική και το σήμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Eκπόνησε το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων.

Στον επιχειρηματικό τομέα έχει σχεδιάσει τη στρατηγική για τις εταιρίες METAXA, ΟΠΑΠ, INFOTE, ΟΔΙΕ, ΙΩΝΙΑ, PEPSICO, SATO, VISA, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, JUMBO, GRANT, VISA, HELEXPO, INTRACOM, TEMES, ΠΛΑΙΣΙΟ, APIVITA.

Έχει αναπτύξει το Επιχειρησιακό σχέδιο, το όνομα και το σήμα του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Super League. Επίσης, τα σήματα του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης Basket League και του πρωταθλήματος πετοσφαίρισης Volley League.

Στον κλάδο του αθλητισμού έχει σχεδιάσει τη στρατηγική για το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας, την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία και το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Έχει εκπονήσει τη στρατηγική Branding της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Στην οικονομία του Τουρισμού έχει διαμορφώσει τη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου και της HELEXPO. Έχει σχεδιάσει το Brand της Ελλάδας και την καμπάνια με το μήνυμα LiveyourMythinGreece.

Ως υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2007, 30.000 μέλη του κινήματος τον υποστήριξαν με την υπογραφή τους.

Ήταν ένας εκ των ιδρυτών και υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, διατυπώνοντας ξεκάθαρα την άποψη ότι θα έπρεπε να διατηρήσει το όνομα του ΠΑΣΟΚ με σήμα τον ήλιο.

Έχει διαχειριστεί τις εκλογικές εκστρατείες του ΠΑΣΟΚ, του Unione για τη νίκη του Ρομάνο Πρόντι στην Ιταλία και έχει συνεργαστεί με το Think Tank του Εργατικού Κόμματος για τη νίκη του Tόνι Μπλερ στη Μεγάλη Βρετανία. Ως υπεύθυνος των εκλογικών εκστρατειών του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε το σύνθημα Πρώτη Φορά Αριστερά. Για πρώτη φορά κόμμα της αριστεράς κέρδισε εκλογές, τόσο στα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία μίας από τις καλύτερες νέες εταιρίες στην Ευρώπη το έτος 2000.

Έλαβε το βραβείο Αθήνα 2004 για τη συμβολή του – ως διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας – στην επιτυχία της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τιμήθηκε με το μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών για τη συμβολή του στη διεθνή αναγνώριση της διπλωματίας των πόλεων και στη δημιουργία της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων.

Έχει τιμηθεί από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ για την εξαιρετική του προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.

Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Ταξίδι στη Νέα Ελλάδα», «Μακεδονία – Πολιτικές ευθύνες – Δυσοίωνοι χρησμοί» (προλογίζουν Λεωνίδας Κύρκος, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου), «Hellas – Trademark», «Πράσινη Αλλαγή», «Αλλάζουμε την Ελλάδα», «The Strategy Book», «Greece – All time classic», «Επανάσταση», «Η Ιδέα του Φωτός» (προλογίζει ο Βασίλης Βασιλικός), «Το Σύνταγμα του 21ου αιώνα» (προλογίζει ο Μίκης Θεοδωράκης), «Η Φαντασία στην εξουσία».