Ο απολογισμός αυτός δεν αναφέρεται, όπως γινόταν με τα προηγούμενα Μαθητικά Συμβούλια, στις προεκλογικές τους υποσχέσεις για δουλειά που τελικά δε γινόταν, στα προβλήματα και στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της χρονιάς, σε πεσιμιστικές απόψεις για την πορεία του σχολείου μας, στη δήθεν μη συνεργάσιμη Διεύθυνση που δεν ξεφεύγει από το κατεστημένο, στις υποτιθέμενες φιλότιμες προσπάθειες που εξαιτίας δυσμενών συγκυριών δεν καρποφόρησαν, αλλά ούτε και στη δουλειά υποδομής που δήθεν θα φανεί αργότερα. Είναι ένας απολογισμός που έρχεται μετά από μακρόχρονη ανυπαρξία ουσιαστικού έργου και έχει ως κύριο στόχο να παρουσιάσει τα αποτελέσματα και μόνο της οργανωμένης δουλειάς που, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, έκανε το Μαθητικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα:
-Καταπολεμήθηκε η κομματικοποίηση της μαθητικής ζωής.
– Επιτεύχθηκε συνεργασία με την Διεύθυνση, το Γυμνάσιο και τους καθηγητές.
-Έγιναν γενικές συνελεύσεις τάξεων.
-Βελτιώθηκαν και αυξήθηκαν τα προϊόντα της καντίνας.
-Εισπράχθηκαν τα χρήματα που δικαιούται το Μ.Σ. από την cafeteria.
– Ανακαινίσθηκε το γραφείο του Μ.Σ. και έγινε ανθρωπινότερο.
-Προβλήθηκε η ταινία «Φανταστική καταδίωξη» του Σπίλμπεργκ στο Θέατρο.
-Έγινε χορός στο Capps.
-Οργανώθηκε έκθεση με έργα των Picasso, Dali, Miro.
-Λύθηκε επομένως το χρόνιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η κοινότητα.
Χρηματοδοτήθηκε με 150.000 δρχ. η γιορτή των Seniors και με μικρότερα ποσά αυτές των Χριστουγέννων, των τριών Ιεραρχών και της 25ης Μαρτίου.
-Προσκλήθηκαν διακεκριμένα πρόσωπα στις πρωινές συγκεντρώσεις και τονώθηκε το ενδιαφέρον τους.
-Λειτούργησαν ικανοποιητικά και ενισχύθηκαν οικονομικά οι όμιλοι.
-Πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του «Α Association» τα εσωτερικά πρωταθλήματα.
-Έγινε ο αγώνας μαθητών- καθηγητών στο ποδόσφαιρο και στο basket.
-Αγοράστηκαν μπάλες.
-Έγιναν οι εκλογές για τον «Αθηναίο».
-Αποφασίστηκε οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κ.Σ.Ε. των «Νέων» να γίνονται πριν από την συγκρότηση του Μ.Σ.
-Εξετάστηκε αναλυτικά το θέμα του Ε.Ε.Σπ. που τριταξίου, τετραταξίου λυκείου και της γενικότερης λειτουργίας του σχολείου.
-Προτάθηκαν συγκεκριμένες γνώμες για την επίλυση των παραπάνω.
-Ενισχύθηκε με 100.000 δρχ. το Ταμείο Υποτροφιών.
-Υπήρξε στενή επαφή και συνεργασία με άλλα σχολεία.
-Αγοράστηκε φωτοτυπικό μηχάνημα για χρήση από τους μαθητές.
Και το κυριότερο από όλα
-Υλοποιήθηκε ο κατ’ εξοχήν κολλεγιακός θεσμός, η Εξόρμηση.
Πιο αναλυτικά:
Το πρώτο αναμφισβήτητα θετικό στοιχείο που προέκυψε από τη φετινή χρονιά, και που πέρασε απαρατήρητο, ήταν η εξάλειψη της μάστιγας της μαθητικής ζωής, της κομματικοποίησης των εκλογών. Το σύνολο των μελών του Μ.Σ. αποποιήθηκε την ιδιότητα του κομματικοποιημένου μαθητή, πράγμα που διευκόλυνε αφάνταστα τις ενέργειές μας, αφού στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μας έλειπε το στοιχείο της προκατάληψης και αντιμετωπιστήκαμε ως γνήσιοι εκπρόσωποι των μαθητών και όχι ως φερέφωνα μιας οποιασδήποτε παράταξης.
Η στενή συνεργασία όμως με την Διεύθυνση χαρακτήρισε επίσης το φετινό Μ.Σ. Καταστήσαμε σαφές από την αρχή ότι η συνεργασία και όχι η στυγνή αντιπαράθεση με την Διεύθυνση είναι ο καλύτερος τρόπος ικανοποίησης των μαθητικών αιτημάτων.
Έτσι, λύθηκαν ευκολότερα, τα μαθητικά προβλήματα, αφού έλειψαν οι διαστάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στους δυο φορείς και φάνηκε καλή διάθεση όπου υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέραμε να ξεφύγουμε από το μαρασμό των τελευταίων χρόνων και παράλληλα, με την αναβίωση των παλιών θεσμών, να εισακουστούν οι νέες πρωτοποριακές μας ιδέες.
– Η σύσφιξη των σχέσεων με τους καθηγητές ήταν ένα ακόμη καίριο στοιχείο της δραστηριότητας του Μ.Σ.
Για το λόγο αυτό, σ’ ένα πρώτο βήμα, τους προσκαλέσαμε τόσο στην προβολή της ταινίας όσο και στην έκθεση ζωγραφικής. Έγινε επίσης ξανά ο αγώνας μαθητών – καθηγητών, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο basket. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επιτροπή συνεργασίας με την Μ.Κ. έδειξε καλή διάθεση και μας βοήθησε πραγματικά.
Οι σχέσεις με την Μ.Κ. του Γυμνασίου τοποθετήθηκαν σε νέες βάσεις, αναγνωρίστηκε η ανάγκη στενότερης επαφής (παλαιότερα τα δύο Μ.Σ. ήταν ξένα μεταξύ τους σώματα). Εγκαινιάστηκε λοιπόν μια στενή συνεργασία σε διάφορες εκδηλώσεις (χορό, προβολή ταινίας), αποκορύφωνα της οποίας ήταν η συμμετοχή του Γυμνασίου στην Εξόρμηση.
Το Μ.Σ. συνεδρίαζε υποχρεωτικά μια φορά την εβδομάδα (κάθε Τρίτη) ενώ δεν ήταν λίγες οι έκτακτες συνεδριάσεις. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η κατ’ εξακολούθηση αποχή μερικών αδιάφορων – ανεύθυνων μελών, πράμα που πρέπει να προβληματίσει τους μελλοντικούς ψηφοφόρους. Οι Γ.Σ. ήταν περισσότερες και εμβόλιμες στο πρόγραμμα με άμεσο επακόλουθο τη μεγάλη προσέλευση κόσμου.
Για τον εντοπισμό και την επίλυση του συνόλου των μαθητικών προβλημάτων έγιναν, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, γενικές συνελεύσεις τάξεων. Έτσι καταπολεμήθηκε από το Μ.Σ. η από παλιά παρατηρούμενη άγνοια σημαντικού αριθμού δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, δόθηκε η ευκαιρία σε περισσότερους να εκφράσουν την άποψή τους και να συζητήσουν για θέματα που τους απασχολούν.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έπρεπε να λυθούν ήταν αυτό της σίτισης των μαθητών. Τόσο το gallop που πραγματοποιήθηκε πέρυσι όσο και οι μεμονωμένες απόψεις εντόπιζαν το πρόβλημα στην έλλειψη ποικιλίας στα φαγητά, καθώς και στην ποιότητα – γευστικότητα αυτών. Μετά από συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των προσφερόμενων προϊόντων (π.χ. donuts, διαφορετικά είδη σάντουιτς, τυρόπιτες, κρουασάν κ.λπ.), ενώ παράλληλα, βελτιώθηκε η ποιότητα όσων υπήρχαν. Το σημαντικότερο ίσως επίτευγμα ήταν η αναγκαστική από την καντίνα πώληση προϊόντων με χαμηλό κόστος (π.χ. κουλούρι, τυράκι, φθηνό σάντουιτς κ.ά.).
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί το γεγονός της επαναφοράς του καθιερωμένου κονδυλίου που έδινε η καντίνα στη Μ.Κ. (φέτος πήραμε 250.000 δρχ.) καθώς και της είσπραξης του ποσού που το περσινό Μ.Σ. δεν είχε καταφέρει να πάρει.
Σ’ ένα επόμενο βήμα, έγιναν ενέργειες για τον «εξανθρωπισμό» του γραφείου του Μ.Σ. Η ακαθαρσία, η ύπαρξη πλήθους άχρηστων αντικειμένων, η έντονη οσμή τσιγάρου, η ύπαρξη πολλών κυκλοφορούντων κλειδιών, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του γραφείου, που δικαιολογημένα απωθούσε. Αμέσως καθαρίστηκε ο χώρος, αλλάχτηκε η κλειδαριά, τοποθετήθηκαν τραπέζι και καρέκλες για τις συνεδριάσεις, πινακίδα, locker, καναπές, ράφια, πράγματα για μερικούς ίσως υποτυπώδη, μα συνάμα απαραίτητα.
Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έγινε επίσης για πρώτη φορά ο χορός της ΜΚ στο Capps.
Μια εβδομάδα αργότερα τέθηκε σε εφαρμογή η ιδέα της προβολής ταινιών στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. Ήταν κάτι το πρωτοποριακό για τους γονείς, τους μαθητές και τους καθηγητές να βρεθούν και να διασκεδάσουν στον ίδιο χώρο συσφίγγοντας έτσι τις σχέσεις τους.
Χρηματοδοτήθηκαν επίσης οι γιορτές των Seniors, των Χριστουγέννων, των Τριών Ιεραρχών και της 25ης Μαρτίου, με 150.000 δρχ. η πρώτη και με μικρότερα ποσά οι υπόλοιπες.
Οι όμιλοι λειτούργησαν ικανοποιητικά (σε σχέση με άλλες χρονιές) επίπεδα. Ένα νέο μέτρο που θεσπίστηκε για την καλύτερη λειτουργία τους ήταν η εκλογή του Συντονιστή Δράσης Ομίλων, από τους προέδρους των ομίλων. Έτσι, επικυρώνοντας μόνο το Μ.Σ. την εκλογή του, σταμάτησε το απαράδεκτο φαινόμενο της επιβολής του Σ.Δ.Ο. Τέλος, ύστερα από την απαράδεκτη προς τους ομίλους στάση προηγούμενων Μ.Σ. επιχορηγήθηκαν αυτοί σύμφωνα με τις ανάγκες, τις δραστηριότητες κα οι το ρόλο τους στην Κολλεγιακή ζωή (είναι χαρακτηριστικό ότι εγκρίθηκε όλο το ποσό που ζήτησε ο Σ.Δ.Ο.). Παράλληλα, καταρτίστηκε καταστατικό λειτουργίας ομίλων και αρμοδιοτήτων Σ.Δ.Ο. για την ομαλότερη λειτουργία τους.
Αναγνωρίζοντας το ρόλο του αθλητισμού στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε κατά τον καλύτερο τρόπο την ύπαρξη των εγκαταστάσεων του σχολείου. Έτσι, παράλληλα με τα Δέλτεια και τα Γαβριήλεια, και μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης των θεσμών, επιδιώξαμε να γίνει ο αγώνας μαθητών – καθηγητών. Τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο Basket.
Σε στενή εξάλλου συνεργασία με το A Association πραγματοποιήθηκαν τα εσωτερικά πρωταθλήματα μετά τη λήξη των μαθημάτων, δείγμα της θέλησης για επαναφορά των αθλητικών.
Η μεγάλη προσέλευση κόσμου (το θέατρο γέμισε) παρά τις ακατάλληλες συχνά καιρικές συνθήκες έδειξε παράλληλα ότι βρέθηκε ένας διαφορετικός τρόπος ανεύρεσης χρημάτων, για την πραγμάτωση των στόχων της Μ.Κ.
Το αποκορύφωμα όμως των πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργάνωσε το Μ.Σ. ήταν η έκθεση με έργα των Picasso, Dali, Miro. Γι’ αυτήν την εκδήλωση στάλθηκαν πάνω από πέντε χιλιάδες προσκλήσεις, ενώ το οικονομικό όφελος που προέκυψε κάλυψε το έλλειμμα που παρουσίασε το Πανηγύρι που πραγματοποιήθηκε τις ίδιες μέρες.
Με αυτές κατά κύριο λόγο τις εκδηλώσεις λύθηκε το χρόνιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η κοινότητα και που δυσχέραινε αφάνταστα την ομαλή πορεία των δραστηριοτήτων της. Έτσι, μας δόθηκε η δυνατότητα να αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά στα υπόλοιπα ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε.
Στην επιθυμία μας να τονώσουμε το ενδιαφέρον των πρωινών συγκεντρώσεων προσκαλέσαμε γνωστές προσωπικότητες που υπό την μορφή συζήτησης – συνέντευξης μίλησαν για διάφορα θέματα της ειδικότητας τους. Στην αρχή ήρθε ο ηθοποιός Βασίλης Τσιβιλίκας, στη συνέχεια ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Φιλάρετος, έπειτα ο δημοσιογράφος κ. Δεληγιάννης, αργότερα ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας Basket Κώστας Πολίτης, ακολούθησε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων και γνωστός δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ και τέλος παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα ο μουσικοσυνθέτης κ. Γιώργος Κατσαρός.
Επίσης, προτείνουμε τη θεσμοθέτηση βραβείου καλύτερης παρουσίασης το οποίο θα δίνεται στην καλύτερη ομιλία τελειόφοιτου. Ο συναγωνισμός ανάμεσα στους ομιλητές προβλέπεται ότι θα ωφελήσει τους ακροατές. Η σχετική επιτροπή που θα επιλέξει την καλύτερη παρουσίαση θα αποτελείται από δύο μέλη του Μ.Σ. και τρεις καθηγητές. Η καλύτερη ομιλία θα επαναλαμβάνεται στο Commencement.
Στα πλαίσια της αναβάθμισης των αθλητικών εκδηλώσεων εντάσσεται και η πρόσκληση άμεσα σχετιζόμενων με τον αθλητισμό προσωπικοτήτων στις πρωινές συγκεντρώσεις.
Επιπλέον, αγοράστηκαν από το Μ.Σ. μπάλες αξίας 100.000 δρχ. (7 ποδοσφαίρου Adidas, Tango και Unisport, 6 basket Spalding και Volley Molten) τις οποίες οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν όποτε επιθυμούν με την παράδοση της σχολικής τους ταυτότητας.
Με μια δεύτερη Γ.Σ. που πραγματοποίησε η Β’ Λυκείου εκλέχτηκε η Κ.Σ.Ε. του «Αθηναίου» της χρονιάς 1988 – 89.
Το καταστατικό της εφημερίδας με τη σημερινή του μορφή (οι εκλογές για την ανάδειξη της Κ.Σ.Ε. γίνονται υποχρεωτικά μετά τη συγκρότηση του Μ.Σ.) στερεί το δικαίωμα του μαθητικού σώματος για έκδοση εντύπου τους πρώτους σχολικούς μήνες. Γι’ αυτό, προτείναμε την αλλαγή του καταστατικού στο συγκεκριμένο σημείο και τη δυνατότητα για τη διεξαγωγή των εκλογών των «ΝΕΩΝ» πριν από τη συγκρότηση του Μ.Σ. υπό την εποπτεία του υπηρεσιακού προεδρείου. Το πρώτο τεύχος, για την αποφυγή μιας πιθανής προεκλογικής προβολής μπορεί να εκδίδεται αμέσως μετά τη συγκρότηση του Μ.Σ.
Επίσης, προτείνουμε την αύξηση των ωρών της γυμναστικής στις τάξεις Α΄, Β΄Λυκείου, 2 ώρες τη μια φορά και 1 ώρα την άλλη, ενώ στις τάξεις Γ΄ και Δ΄ οι δύο ώρες που υπάρχουν να συγχωνευθούν γιατί με το ισχύον σύστημα χάνεται χρόνος για τη μετακίνηση των μαθητών κι ουσιαστικά το μάθημα της γυμναστικής δεν γίνεται. Στο δίωρο των Α΄, Β΄ Λυκείου να επανέλθει η διεξαγωγή των εσωτερικών πρωταθλημάτων (αθλητικά).
Για τα ζητήματα του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών, του τριταξίου – τετραταξίου Λυκείου και της γενικότερης λειτουργίας του σχολείου, συνεδρίασαν οι πρόεδροι όλων των τμημάτων του Λυκείου και ύστερα από ομόφωνη Έγκριση του Μ.Σ. κατέληξαν σε συμπεράσματα και προτάσεις που κοινοποιήθηκαν στους αρμόδιους φορείς.
Σε μια ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του Ταμείου Υποτροφιών και για την ενίσχυση της προσπάθειάς του, θεωρήθηκε αναγκαία η χορήγηση του ποσού των 100.000 δρχ.
Σημαντική θέση στις δραστηριότητες του φετινού Μ.Σ. είχε και η προσπάθεια για επαφή με άλλα σχολεία. Ύστερα, από δική μας πρωτοβουλία στάλθηκε επιστολή σε επιλεγμένο αριθμό σχολείων (Pierce College, Αρσάκειο, Ιόνιος Σχολή, Λεόντιος, Γερμανική, Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, Εκπαιδευτήρια Δούκα Δημόσιο Λύκειο Ψυχικού, Σχολή Μωραΐτη κ.ά.) με σκοπό μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας.
Αυτή πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου. Λόγω του ενδιαφέροντος που έδειξαν τα προεδρεία όλων των σχολείων και του περιορισμένου χρόνου συζητήσεων σχετικά με την παιδεία, δημιουργήθηκε η ιδέα της πραγματοποίησης ενός συνεδρίου με συμμετοχή όλων των σχολείων, για συζήτηση θεμάτων όπως η λειτουργία των Μ.Σ., ο κοινωνικός μαθητής σήμερα, σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, η ποιότητα των σχολικών βιβλίων, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στα σχολεία, η αντιμετώπιση των Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων από την Πολιτεία, το σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, ο τρόπος εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. κ.ά.
Για την πραγματοποίηση του συνεδρίου έχουν γίνει δέκα συσκέψεις υπό την προεδρία της Μ.Κ. του Κολλεγίου, ενώ το Σάββατο 14 Μαΐου έγινε ένα προσυνέδριο στο Pierce College για τη δημιουργία ενός πρώτου φακέλου με τα μέχρι τώρα συμπεράσματα.
Ένα ακόμα μακροχρόνιο αίτημα των μαθητών βρήκε τη λύση του. Πρόκειται για την απαράδεκτη διατήρηση του απαρχαιωμένου φωτοτυπικού μηχανήματος και την αδυναμία των μαθητών να βγάζουν φωτοτυπίες.
Το Μ.Σ. προσπαθώντας να ξεπεράσει τις ατέλειωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες προχώρησε στην αγορά δικού του φωτοτυπικού μηχανήματος, στο οποίο μπορούν να φωτοτυπούν οι μαθητές οτιδήποτε και από το οποίο θα προέρχεται ένα πάγιο έσοδο δια την Μ.Κ.
Η κορυφαία όμως εκδήλωση του φετινού Μ.Σ. ήταν η μετά από δέκα περίπου χρόνια πραγματοποίηση της Εξόρμησης. Παρά τα επιχειρήματα των όσων τη σταμάτησαν, παρά τα εμπόδια που στέκονται μπρος σε καθετί καινούργιο (και τέτοιο έπρεπε πια να θεωρηθεί η Εξόρμηση), παρά τα λανθασμένα συμπεράσματα προηγούμενων Μ.Σ. ότι η Εξόρμηση έπρεπε να θεωρείται ουτοπική, ο «κορυφαίος θεσμός που πραγματοποίησαν ποτέ Έλληνες μαθητές» (έτσι τον είχαν χαρακτηρίσει), έπαψε να θεωρείται προεκλογική υπόσχεση και έγινε πραγματικότητα. Έτσι, προφέροντας στους μαθητές της επαρχίας τα μέσα για την άνοδο του επιπέδου διδασκαλίας των μαθημάτων, τονώνεται το αίσθημα της συναδέλφωσης των μαθητών, αποκτάται πλήρης αντίληψη της ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας, αποκομίζονται χρήσιμα συμπεράσματα από την επαφή και ανταλλαγή απόψεων με συνομήλικα παιδιά που οι δυσκολίες της ζωής τους είναι αρκετά μεγαλύτερες, προβάλλεται το σχολείο κατά τον καλύτερο τρόπο και ανυψώνεται το επίπεδο των μαθητών.
Δεκαετίες πριν, τα χρόνια που όλοι παραδέχονται πως το Κολλέγιο λειτουργούσε όπως έπρεπε, ήταν καθιερωμένος ένας θεσμός που ενεργούσε θετικότατα στην προβολή του σχολείου μας, την επικοινωνία με τα άλλα σχολεία και την ελληνική εκπαίδευση. Ο θεσμός αυτός ονομαζόταν Εξόρμηση και περιελάμβανε την προσφορά κάποιων αναγκαίων βοηθημάτων σε σχολεία της επαρχίας από τους μαθητές του Κολλεγίου. Στις δόξες του, αυτός ο θεσμός είχε σαν αποτέλεσμα την ανέγερση ολόκληρων κτιρίων σε περιοχές της ακριτικής Ελλάδας. Είναι προφανές το πόσο αυτή η πρωτοβουλία των μαθητών του σχολείου μας βοηθούσε τους συμμαθητές μας των περιοχών αυτών. Παράλληλα, η φήμη που κέρδιζε το Κολλέγιο ήταν μεγάλη και η Εξόρμηση, μαζί και με το ταμείο υποτροφιών, υπεράσπιζαν το σχολείο μας από τις γνωστές κατηγορίες περί ελιτισμού, που ακόμη και σήμερα υφίστανται.
Τα τελευταία χρόνια η εξόρμηση παρουσιαζόταν μόνο σαν προεκλογική υπόσχεση. Δεν πρέπει να υπήρξαν στο Κολλνέγιο εκλογές την τελευταία εξαετία, κατά τις οποίες να μην ακούστηκε από κάποιον υποψήφιο πρόεδρο ότι θα την πραγματοποιήσει. Κάθε χρόνο, λοιπόν, μετά από τις εκλογές, ο εκάστοτε κερδισμένος συνδυασμός διόριζε έναν υπεύθυνο ή μια επιτροπή Εξόρμησης, που μετά από κάποια διερεύνηση του θέματος ανακοίνωνε ότι δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Τελικά και οι ίδιοι οι μαθητές κατάλαβαν τη ματαιότητα της προσπάθειας και οι υποσχέσεις που από συνήθεια πια έδιναν οι υποψήφιοι στην αρχή κάθε χρόνου έπεφταν στο κενό.
Το Μαθητικό Συμβούλιο που εξελέγη φέτος είχε άλλες ιδέες. Παρά τις διαβεβαιώσεις των περσινών υπευθύνων,ότι είναι αδύνατον να γίνει εξόρμηση «λόγω αδιαφορίας των μαθητών και του σχολείου», αυτό σκόπευε να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια. Εξελέγη υπεύθυνος εξόρμησης και αποφασίστηκε να γίνει ό,τι ήταν δυνατόν για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός.
Η δουλειά για την εξόρμηση μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη: τη συλλογή των χρημάτων, την εύρεση του σχολείου και την διαλογή. Με τη συμβολή του Συλλόγου Αποφοίτων, του «Α» και του γυμνασίου αλλά και μετά από μια μεγάλη προσπάθεια να μας δοθούν τα χρήματα από τις εκδρομές στις οποίες δεν πήγαμε φέτος και τα οποία θα έμεναν στο Κολλέγιο αλλιώς, καταφέραμε να μαζέψουμε ένα σεβαστό ποσό (περίπου 600.000 δρχ.). Ήταν μια σημαντική ομοιότητα με τις παλιές εποχές το ότι κάθε μέρος του σχολείου – οι απόφοιτοι, το γυμνάσιο, το λύκειο – βοήθησε στη συλλογή αυτή των χρημάτων, δίνοντας έτσι ουσία στην προσφορά.
Μετά από την επιτυχή προσπάθεια μας στο πρώτο μέρος της εξόρμησης, άρχισαν οι ελπίδες μας για την αναβίωση της να φαίνονται πραγματοποιήσιμες. Μετά από κάποια επιλογή βρήκαμε και το χωριό που θα βοηθούσαμε. Το Γαύριο της Άνδρου είναι ένα χωριό οκτακοσίων κατοίκων με ένα γυμνάσιο – λύκειο που στεγάζεται σε νοικιασμένα κτίρια και δεν είχε ούτε έναν πολύγραφο για την εξυπηρέτηση των 150 μαθητών του. Το σχολείο αυτό το επισκεφτήκαμε με αντιπροσωπεία του Κολλεγίου, είδαμε τις ανάγκες του καθώς και την ποιότητα των μαθητών του, που ήταν εντυπωσιακή. Εκεί επίσης λύθηκε το πρόβλημα του τι θα τους πάμε αφού οι ίδιοι μας ανέφεραν τα είδη που χρειάζονται. Συγκεκριμένα, οι μαθητές του Γαυρίου μας ζήτησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, βιβλία, και υλικό φυσικής αγωγής.
Μετά από μελέτη το υλικό αυτό συγκεντρώθηκε και το Σάββατο 14 Μαΐου ο διευθυντής και ο αναπληρωτής διευθυντής του Λυκείου κ.κ. Μακρής και Θεολογίτης, οι καθηγητές κ.κ. Παπαχρήστου, Matthews και Miller ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Μαθητικού Συμβουλίου, ο υπεύθυνος εξόρμησης Γιάννης Σπυρόπυλος, ένα μέρος των μελών του Συμβουλίου και εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας ταξίδεψαν στην Άνδρο για να αναβιώσουμε την Εξόρμηση. Περάσαμε μια υπέροχη μέρα με τα παιδιά του Γαυρίου και, μαζί μ’ αυτά, καταφέραμε να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα συνεργασίας και συναδέλφωσης. Ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα και φιλοφρονήσεις, πήραμε μέρος σε φιλικούς αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου, όπου και γνωρίσαμε και τις θαυμάσιες αθλητικές ικανότητες τους, και γενικά καταφέραμε να τους δώσουμε περισσότερα από τις καθαρά υλικές προσφορές, αλλά και να πάρουμε πάρα πολλά από αυτούς.
Ήταν η πρώτη φορά μετά από εννιά χρόνια που έγινε εξόρμηση και συνεπώς δεν είχαμε καμία σχετική εμπειρία. Μετά από την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και τη φιλία που γνωρίσαμε στην Άνδρο και την εκτίμηση που καταφέραμε να αποκτήσουν οι άνθρωποι εκεί για το Κολλέγιο, καταλάβαμε πραγματικά και έντονα τη χρησιμότητα και την ομορφιά αυτής της εκδήλωσης.
Όλοι οι πρεσβευτές του σχολείου μας στο Γαύριο θα συμφωνήσουν μαζί μας στο πιο πάνω, αλλά μεγαλύτερη σημασία για μας έχει η άποψη των καθηγητών, που και από παρελθόν είχαν γνωρίσει άλλες εξορμήσεις. Ήταν μια καλή και επιτυχημένη αναβίωση ενός θεσμού βασικού για το Κολλέγιο και τους μαθητές του . Πρέπει αυτή η προσπάθεια να βρει οπαδούς στον Κολλεγιακό χώρο, να συνεχιστεί και ίσως το άρθρο αυτό και αυτά που το ακολουθούν να βοηθήσουν. Είναι άλλωστε εύκολο να αποκτηθούν αυτοί οι οπαδοί αν σκεφτεί ο καθένας σας πόσο πιο καλά αισθάνεται κανείς να είναι μαθητής ενός σχολείου το οποίο έχει σ’ όλη την Ελλάδα συναδελφωθεί με άλλα σχολεία και από το οποίο έχουν ωφεληθεί τόσοι και τόσοι μαθητές.
Δεν πιστεύουμε ότι με όσα επιτελέσαμε φέτος φέραμε κοσμογονικές αλλαγές στα Κολλεγιακά πράγματα. Θεωρούμε όμως, ότι δίκαια αποσπάσαμε το χαρακτηρισμό του καλύτερου εδώ και πολλά χρόνια Μ.Σ., αφού πραγματοποιήσαμε ένα έργο καθάριο από κομματικές ή προσωπικές αντιπαραθέσεις. Αλλά για μας, το πιο σπουδαίο είναι η ικανοποίηση πως ανοίξαμε ένα νέο δρόμο για σωστή δουλειά στους επερχόμενους, με κύριο στόχο την προαγωγή των θεμάτων που απασχολούν την Μ.Κ. και την επανατοποθέτηση των σχέσεων μεταξύ μας σε ρεαλιστικές βάσεις.
Παραδίδουμε τη σκυτάλη στους νεότερους, πεπεισμένοι ότι οι βάσεις που τέθηκαν φέτος θα αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας εποχής στο χώρο του σχολείου μας.
Ο Πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου
Δημήτρης Τζιώτης